שמעון אבני עשרים וארבע צורות לשעת חירום
אוצר: רון ברטוש
פתיחה: יום חמישי, 29 ביולי 2021, בשעה 19:30
בית האמנים ע”ש זריצקי ,תל אביב, אלחריזי 9
ב-ה 13:00-10:00, 19:00-17:00 ו’ 13:00-10:00 ש’ 14:00-11:00
שמעון אבני הוא מן הציירים הוותיקים כיום בשדה האמנות הישראלי בו הוא נוכח כשבעה עשורים. אבני נולד בשנת 1932 בשם סימון שטיין, גדל בשכונת בלוויל בפריז, ולאחר הכיבוש הנאצי הוא הופרד ממשפחתו ובשנות המלחמה הוסתר כילד בכפרים וביערות. עם תום המלחמה גילה שמשפחתו נספתה, ובשנת 1948 עלה אבני לישראל במסגרת עליית הנוער. המעבר מצרפת לישראל והחיים בקיבוץ בשנות ה-50 כמהגר צעיר ללא משפחה, יצרו אצל אבני מערכת מורכבת של שברי זהויות ותחושות של שייכות ואי-שייכות, אשר אותן ביטא ביצירתו. מאז הוא חי ויוצר על הנתיב שבין ישראל לצרפת ועל הציר ובין שמעון לסימון. על כך יעיד גם המסלול האמנותי שעבר: ב-1957 למד אצל יוסף זריצקי ואביגדור סטימצקי, וכן אצל יחזקאל שטרייכמן במכון אבני. ב-1958 נסע להשתלמות באקדמיה גרנד שומיאר בפריז, ב-1961 למד באקדמיה לאמנויות יפות בפריז וברומא, ובשנים 1967-1965 שב לפריז לטובת לימודי צילום. תעיד על כך גם עובדת השתתפותו בתערוכה התשיעית של “אופקים חדשים”, שנערכה בביתן הלנה רובינשטיין של מוזיאון תל אביב – זכות השמורה למעטים. מאז הציג שמעון אבני תערוכות יחיד רבות (ביניהן במוזיאון תל אביב, מוזיאון חיפה, מוזיאון פתח תקווה, בית האמנים בתל אביב ובירושלים, גלריה כ”ץ, גלריה רינה, גלריה מבט, גלריית הקיבוץ ועוד), השתתף בתערוכות קבוצתיות רבות בארץ ובעולם, ועסק בהוראה במוסדות האמנות השונים בארץ (בצלאל, המדרשה לאמנות, מכון אבני ועוד).
התערוכה הנוכחית מוקדשת לסדרת ציורים שאבני יצר בשנה האחרונה. הרקע האקטואלי של הציורים הוא המערכה הצבאית האחרונה ברצועת עזה, לאחר שנה של הגבלות וסגרים עקב מגפת הקורונה. הציורים שלפנינו הם אפוא ציורים של שעת דְּחָק, שעה של נסיגה אל תכונות ראשוניות. על כן ציורים אלו מתאפיינים בהיותם קטנים, מונוכרומטיים וחסכניים בצורותיהם. מצב החירום זימן את ההצטמצמות לצד מידה של גודש: אלו ציורים מרובים בשכבות כיסוי, אפשר לשם ההתגוננות. חתך “ארכיאולוגי” של הציור (ככל שמאפשר “עומק” המשטח הציורי השטוח) יגלה אפוא עוד ועוד שכבות ותנועות ציוריות שמזכירות מלאכת טיוח (ושימו לב לגוון הבטון האפור שמאפיין את הציורים). בסדרת הציורים שלפנינו אבני משרטט תוכניות, מרכיב מבנים ו”חופר” ציורי-מקלט. אם נרצה, אבני אף בורח אל מקלטי-ציור בתצורות שונות אותן יצר בשעת חירום ולשעת חירום.
“צורה היום”, כותרת מתאימה גם לתערוכה זו, הייתה התערוכה החשובה שאצר יונה פישר בבית הנכות הלאומי בצלאל בשנת 1963 כדי להצביע על יצירתם החדשנית של עשרה אמנים צעירים, ושמעון אבני ביניהם. בתערוכה שלפנינו
מתגלם מרכיב שנמשך עוד מאז, אחד המרכיבים המרכזיים בכוחו היוצר של שמעון אבני – להיות רלוונטי, לצור צורה בת זמנה, ולצאת כנגד הפרדימות של מכלול אמנותו האישי אל כיוונים חדשים.