וחציים חלומות – רות כהן, אסתר כהן

אוצרת התערוכה ד”ר סמדר שפי

איילת ביתן שלונסקי – אוצרת ראשית ומנהלת מתחם  ביאליק

סדרת התערוכות בקומה השנייה

 פתיחה יום שישי 1 אוקטובר 2021 בשעה 11:00

רחוב ביאליק 22, תל אביב

 

על יריעה זו, שכֻּלָּהּ תכלת רקיע וִירַק דשא, רקומים עתה לפָנַי כל מראות עולמי של הימים הראשונים ההם, מראות פלאים מראות שאננים וקלים כערפלי טֹהַר, חֶצְיָם חידות וחציָם חלומות – וּבכל זֹאת אין בהירים וּברורים כמוהם ואין מציאות כמציאותם. סָפִיחַ, חיים נחמן ביאליק (פרק 1)

דרכי קריאה ופיענוח של שפה, חזותית וכתובה, עומדים במרכז התערוכה “וחציים חלומות”. אסתר כהן יצרה במסגרת סדרת התערוכות המחקריות ב”קומה השנייה” בבית ביאליק עבודות המתייחסת ל”ספיח”, יצירתו האוטוביוגרפית של חיים נחמן ביאליק שפורסמה בהמשכים בשנים 1908- 1934.

אסתר עורכת מסע לתוך המורשת איתה גדלה. זיכרונות אישים וקולקטיביים, מעגלים של משפחה, קהילה, זיכרון, מסורת ודת, תולדות אמנות ישראלית, תימנית ואירופאית. היא משתפת במסע את הוריה. רות כהן, אמה, מציגה כאן לראשונה. בשלושים השנים האחרונות היא יוצרת כמעט מידי יום עבודות דגמים מורכבות, צבעוניות, דחוסות. משפחת סאלם, משפחתה של רות, הגיעה לתל אביב מעדן ב-1924. רות נולדה וגדלה בכרם התימנים.

הקשר בין עבודות הדגמים לאסתטיקה התימנית המסורתית ניכרת – די לחשוב על רקמות או פרטי לבוש בטקסי מעבר כמו חינה, נישואין ונוספים.

 דני כהן, אביה של אסתר, השתתף בהכנת מעין מילון מילים בארמית -שפת אימו – המוצג בסדרת אותיות האלף בית שציירה אסתר. דגם האותיות שיצרה הוא מחווה לאלף-בית שצייר זאב רבן בספר לימוד לקריאת עברית לילדים (עם חרוזים של לוין קיפניס) שראה אור בברלין ב 1923*.   דני כהן הוא בן הקהילה היהודית הכורדית(נאש דידן) דוברת הארמית. לבקשתה של אסתר כתב את המילים הזכורות לו בארמית לפי סדר האלף-בית. אסתר ציירה כל אות ומתחתיה כתבה את שם האות, מילה בארמית ואת תרגומה לעברית.

בספיח, מתאר ביאליק את זיכרון לימוד הקריאה שלו כילד, כמפגש בין האות כסימן מוסכם, לאות כצורה, כמפתח לזרם אסוציאטיבי:

…הראה לי הסגן צורת א ואמר: רואה אתה אֵסֶל וזוג דליים? …”
הרי זו אל”ף”, מעיד הסגן.

הרי זו אל”ף”, שונה אני אחריו.

מה זאת?” שואל שוב הסגן.

אסל וּשני דליים”, אומר אני ונהנה הנאה גדולה על שהזמין לי הקדוש-ברוך-הוא כאן כלים נאים אלו.

(חיים נחמן ביאליק, ספיח, פרק 3)

 

בנוסף לסדרת האותיות מוצגים ציורים של אסתר כהן, בעט כדורי ובדיו, של תכשיטים וקמעות של יהדות תימן. מאפיינת את העבודות שהן בדרך כלל מונוכרומטיות, אווריריות כשהיא מבודדת חפצים ומוטיבים צורניים . אסתר כהן רושמת/חוקרת. יצירותיה מסמנת את נקודת המפגש בין הסימלי, המאגי, האמוני והיומיומי. תכשיטים ,קמעות לצד הצמחים, היוו השראה לצורות הקישוטיות, כהנכחה של תנועת מטוטלת בין טבע וייצוג, ורמיזה לכך שמסתתר באמנות הפוטנציאל להתפרק, לשוב למה שסימנה וריסנה ועידנה לכדי צורה.

                     עבודות האם והבת, ומילות האב, הנוצרות ממציאות וזיכרון, מותירות מקום ל “…וחציים חלומות…”.

                                                                                                                 ד”ר סמדר שפי

*זאב רבן (1890-1970) הוא מעצב אריחי הקרמיקה היפיפיים שבחדר ההסבה בבית ביאליק: העמודים, שעל האחד שנים עשר השבטים ועל השני שנים עשר חודשי השנה, וכן האח. הם בוצעו על ידי המחלקה לקרמיקה ב”בצלאל” (בראשות יעקב אייזנברג). רבן גם אייר בצבעי-מים את האגדות “שלמה ואשמדאי” ו”אגדת שלושה וארבעה” שחיבר ביאליק.

Accessibility