| “אמיר שפט ב”מארג: זיקות למסורות באמנות המערב בציור עכשווי בישראל

היה משהו מנחם ונוסך ביטחון בחשיבה המודרניסטית שהאמינה בקו התפתחות לינארית, בקידמה ( PROGRESS ) או כפי שניסחו זאת הביטלס בשיר “Getting Better” מהתקליט Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band  מ 1967.

It’s getting better all the time
Better, better, better
Getting so much better all the time

 

Amir Shefet, The Opposition no. 4, 2013, oil on wood, 30x45
Amir Shefet, The Opposition no. 4, 2013, oil on wood, 30×45

באמנות, בעיקר בציור, המקבילה בחשיבה חזותית לתפיסות אלו היתה שהציור מתפתח מפיגורטיבי למופשט.   מארג: זיקות למסורות באמנות המערב בציור עכשווי בישראל , התערוכה שאצרתי במוזיאון פתח תקווה לאמנות  נאצרה בחשיבה שונה, זו שהפכה בעולם למקובלת יותר ויותר בעשורים האחרונים (והתאזרחה בארץ  לא כל כך מזמן) ורואה בחלל /זמן של  אמנות מערך מורכב בהרבה מאשר זה של קוי “התפתחות” ו”נסיגה”.
%d7%a2%d7%9c-%d7%a7%d7%99%d7%a8בסדרה The Opposition דן אמיר שפט במהות הציור ובקריאתו בתבניות דיכוטומיות נפוצות כפיגורטיבי ומופשט. הוא יוצר שלוש מהויות: ציור טבע דומם, לכאורה מהתבוננות; ציור מופשט; וחיבור בין טבע דומם לבין מופשט כאמירה כוללת על השפה הציורית. בעבודות מהרהרות במקום הציור בעולם. בציור The Opposition no. 4 מתואר אשכול ענבים בוהק, כמעט תלת-ממדי, המזכיר את סיפורו של פליניוס (Pliny the Elder) על תחרות, שהתקיימה בין שני ציירים במאה ה-4 לפנה”ס לערך: זאוקסיס צייר ענבים בחיקוי כה נאמן לטבע, עד כי להקת ציפורים ביקשה לנקר בהם. פרהסיוס, לעומתו, צייר וילון וניצח בתחרות, כאשר זאוקסיס ביקש להסיטו ולראות את הציור המסתתר מאחוריו.

Amir Shefet, The Opposition no. 6, 2013, oil on wood, 30x45
Amir Shefet, The Opposition no. 6, 2013, oil on wood, 30×45

השאלה בדבר ערך האמנות כחיקוי הטבע, כמימזיס, הייתה סלע מחלוקת בין תפישתו של אפלטון, שראה באמנות אשליה מטעה ואבן נגף בדרכו של האדם אל עולם האידיאות, לבין התפישה האריסטוטלית, שראתה בחיקוי הטבע אופן לימוד על מהות העולם. מבטו של שפט על סוגיה זו נובע מפרספקטיבה שלאחר הופעת הצילום ואמצעי הדמיה אחרים.
ציוריו מתווים מרחב של איזון בין המחויבות למימזיס של אובייקטים מזוהים לבין הנכחת היגד, שאינו מחויב לצורה או לתבנית חיצונית לו. בחלל ציוריו ,שכמו עולה מתוכם אור, מקום לשתי גישות מבלי שאחת מאפילה על השניה.  שתי העבודות שלו הן הרהור מהוקצע, מלוטש, יפה מאד, שמדבר על הרבה יותר מאשר מופשט ופיגורטיבי.

מארג– זיקות למסורות באמנות המערב בציור עכשווי בישראל אוצרת: סמדר שפי
15/09/2016 – 15.12.2016

 

ולקבלת הודעות לגבי סיורי אמנות מיוחדים עם סמדר שפי  אנא כיתבו לכתובת  thewindowartsite@gmail.com 

הרשמה לניוזלטר הפירסומי השבועי של “החלון” בנושאי אמנות, אירועים ותערוכות חדשות – www.smadarsheffi.com/?p=925 (הרישום נפרד מהרישום לבלוג )

ד״ר סמדר שפי

ד״ר סמדר שפי

סמדר שפי היא מבקרת אמנות, אוצרת וחוקרת אמנות ותרבות עכשווית. מאז 2013 היא האוצרת לאמנות עכשווית במוזיאון בית ביאליק בתל אביב.
ב 2019 ייסדה את CACR – המרכז לאמנות עכשווית רמלה והייתה האוצרת הראשית שלו עד לסגירתו ב 2024.היא מבקרת אמנות וחוקרת של אמנות ותרבות עכשווית. לשפי תואר שלישי בתולדות האמנות מהאוניברסיטה העברית והיא מרצה בבית הספר לעיצוב וחדשנות במכללה למנהל בראשון לציון ובמסגרות חוץ אקדמיות בהן ‘בית לאמנות ישראלית’.
שפי הייתה מבקרת האמנות של עיתון הארץ בשנים מ-1992 עד 2012, ושל גלי צה”ל מ-2007 עד 2023.

אפשרויות שיתוף:

השארו מעודכנים - בלוג החלון

אנא הכניסו את כתובת המייל שלכם ושימו לב: כדי לסיים את תהליך ההרשמה עליכם לאשר את המייל שתקבלו מהאתר
To join The Window mailing list please type your e- mail address and confirm. Note: you will receive notifications only after you confirming an e- mail sent to you from The Window

ארכיון פוסטים

Accessibility