התערוכה של Klone היא תערוכה מקסימה. הישירות , מה שניתן בזהירות לכנות תמימות, כובשת וזאת למרות הבוסריות, ואפילו מידה של פשטנות .” זיכרון של עץ – שכחה של אדמה” היא חלק מגל המעבר של אמני רחוב לתוך חללי אמנות מסורתיים, גל שהתחיל לפני כעשור בעולם ( ואחרי התקדימים הבולטים כמו Jean-Michel Basquiat בשנות ה 80 ) והפך לתופעה בולטת גם בארץ , במקביל להכרה בסצנת הגרפיטי ואמנות הרחוב המקומית.
מטמורפוזות, שינויי זהות ונזילות בין צורות קיום אנושיות, חיתיות וצימחיות משרטטות על ידי Klone במרחב הגלריה. ברישומים ,מסכות, עבודת וידיאו וציור על עץ הוא מציע מסע שמשתרע על תרבויות וזמנים מדומינים. בעולם החורפי של Klone מפגש בין שר היער של גתה ,המטאמורפוזות של אובידיוס, וולט דיסני נראה הגיוני בהחלט.
דימוי העץ ניצב במרכז התערוכה: בטקסט התערוכה מוצע לקרוא את החלל כעץ: Klone חילק את החלל לשנים באמצעות נייר חום ופיר גדול וריק כגזע שרוקן . דרך ה”גזע” נכנסים לחלל בו מוקרן וידיאו . הוידיאו המוקרן ישירות ,בגדול על קיר מורכב מחלק תחתון בו פניהם של בני זוג מתנשקים וחלק עליון בו דמות שפניה מכוסות המסכה הופכות לציפור, ואז לעץ בתהליך שינוי מחזורי. חץ אדום ,סממן של רעל האלימות הופך גם הוא חלק מהמחזוריות של צמיחה ושינוי .Klone במידה של אירוניה, שהמצאה היא שמעניקה לוידיאו את איכותו, צייר את ההתרחשות של מטמורפוזה על פניה של דמות היושבת חזיתית על שרפרף, כאילו אדישה לדרמה בראשה ולסיפור האהבה למרגלותיה.
העץ, כאמבלמה חוזר בכל העבודות. Klone יוצר פרחי- גזע, חתכים של עץ בהן טבעות הזיכרון מצוירות בקוים רכים כך שהם ספק עלי כותרת, ספק גזע, כאילו הזיכרון עצמו הופך אמורפי. בקווים רכים סדורים הוא משתמש גם בציור שועלים,שמים וצמחים פנטסטים .ברישומים הגדולים,הממוסגרים שורר דיסוננס בין אופי העבודה הקווי, המהיר, הרווי למיסגור המרחיק, המאציל מה שאמור כנראה להיות מכובדות ולמעשה כולא את החיספוס. לקו של Klone איכות שנעה בין מה שנראה כשרבוט במחברת לאיכות שמזכירה עבודות קיווקוו של טל מצליח וברגעים נדירים את סי טוומבלי בעבודות שלו בשנות ה 80 .
באופן מעניין העולם הפואטי, החורפי, הרומנטי, הפאטלי ש Klone מצייר מעלה על הדעת את שיריו של אלתרמן ,המשורר שעומד בלב ליבה של ההגמוניה התרבותית של ישראל המוקדמת (ומי שההתנגדות לשירתו עיצבה את הפואטיקה השוררת כיום). אפשר לחשוב על כך בהקשרי ההגירה : Klone יליד חרקוב באוקראינה הגיע לארץ בשנות ה 90 והפך לחלק מקהילת אמני גרפיטי מקומית ואח”כ בינלאומית . היסוד של הגירה, נוודות בולט לצד עולם הדימויים האירופאי, במיוחד מזרח אירופאי החוזר בעבודות. אלתרמן , יליד ורשה שנערותו עברה אליו בחלקה באוקראינה כתב בספרו הראשון “כוכבים בחוץ” על החיים בדרך בה הולך הנודד כקיום אנושי נעלה. בכתיבה שאין בה זכר לשיוויון מיגדרי , וכך גם אין באמנות של Klone ,הנווד הוא מי שסוגד באותה מידה לחורשה ולאשה שבשתיהן יעבור ואינו מחויב כלפיהן (“…..יידך ריקות ועירך רחוקה/ולא פעם סגדת אפיים/לחורשה ירוקה ואשה בצחוקה/וצמרת גשומת עפעפיים.)
הנשים העירומות מצוירות באדום, סימן של מין, ראשוניות וסכנה לחופש הנווד. הנווד של Klone אינו פליט ענמלט על נפשו אלא הנווד הרומנטי היוצא לחפש את עצמו בעולם עם איילות, טבע אפוף סוד והבטחה אפלה .יחד עם העצים שצומחים לידן,בתוכן ועליהן מדובר במערכת סמלים שמתרפקת על זמן ומקום אחר.
גלריה חזי כהן וולפסון 54 תל- אביב
סיור עם ד”ר סמדר שפי יערך בביאנלה לרישום בירושלים בינואר.ראו פרטים בעמודת סיורים והרצאות :
https://www.smadarsheffi.com/?page_id=18
הסיורים אינם מתפרסמים ב FACEBOOK
לקבלת הודעות לגבי סיורי אמנות מיוחדים עם ד”ר סמדר שפי אנא כיתבו לכתובת thewindowartsite@gmail.com
הרשמה לניוזלטר הפירסומי השבועי של “החלון” בנושאי אמנות, אירועים ותערוכות חדשות – www.smadarsheffi.com/?p=925 (הרישום נפרד מהרישום לבלוג )לקבלת הודעות לגבי סיורי אמנות מיוחדים עם ד”ר סמדר שפי אנא כיתבו לכתובת thewindowartsite@gmail.com