ממש בקצה הארסנלה נמצא הביתן של ניו זילנד, אחד המצוינים בביתנים הלאומיים, ואחד הרגעים האמנותיים שיזכרו מהביאנלה הנוכחית .ליסה ריהאנה, אמנית ממוצא מאורי שחיה ויוצרת באוקלנד מציגה במרכז הביתן את in Pursuit of Venus [infected] פנורמת ווידיאו ספקטאקולרית, כובשת, שאורכה עשרים וחמישה מטרים וגובהה ארבעה מטר. הסרט שעשוי על רקע מצויר ומקטעים שמבצעים שחקנים מרתקת אסטטית לא פחות מקונספטואלית.
ריהאנה מתארת את המפגש בין הכובשים האירופאים לילידים פולינזיים ואבורי’גינים. היא משתמשת בסיפורים שונים (כולל ההריגה המתועדת היסטורית של קפטן קוק בידי ילידים שהותקפו על ידי בהאווי ) לתאר את מה שהפך במהרה מהקסמות הדדית מסוימת להשמדת עמים ותרבויות בידי הקולוניאליסטים. היא מתארת את הטרור והסדיזם שהופעלו כלפי התושבים המקומיים על ידי מי שתפסו עצמם כנאורים,את התמימות והרצון הטוב שהיו לרועץ לעמים הנכבשים. הרקע המצויר נעשה לפי טפט ניאו קלאסי שעוצב ב 1804-1805 והורכב מ 21 פנלים .הטפט Les Sauvages de la Mer Pacifique, תיאר את הגעת הקולוניאליזם האירופאי לאיים עם הספינות הכובשים שהידוע בהם הוא קפיטן קוק Captain Cook, כרגע של הבאת האור לעמים נבערים.
העבודה שנמשכת שלושים ושתים דקות נעה לאורך הקיר, מוקרנת המקביל בחמישה מקרנים כך שאין זכר להפרדה או לחיתוך בין סצנותIMG_4772. (ליחצו לצפיה בקטע) העבודה הפוליטית באופן העמוק ביותר. היא נמשכת כסרט נע שהצופים מביטים בחלקיוהשונים מבלי שידרשו לנוע , צופים פאסייבים בזוועה שנידונה לחזור שוב ושוב. ריהאנה יוצרת מעברים מתוחכמים בין מה שנראה כציור של גוגן לסרט מצויר נוסח Moana של אולפני וולט דיסני , לציור ציורי קיר וטאפטים ארוגים או רקומים נוסל המאה ה 18 וה 19.
במהלך בצפייה הולכת ומתפשטת תחושה של אימה וסלידה. משך העבודה מאפשר לצופים לחשוב על השוואות, על ימינו בחלקים שונים בעולם.
מבחינה רעיונית העבודה מתכתבת עם העבודה The White Ghosts Sailed In שמציגה טרייסי מופט בביתן האוסטרלי (ראו ). מופט מתיחסת למתיחסת ל26 ינואר 1788 היום בו הגיע הצי הבריטי לראשונה לאוסטרלי ונחשב היום על ידי רבים באוסטרליה כמסמן את ראשית אסון ההשמדה והנישול של האוסטרליים הילידים. מופט יצרה סרט שכביכול הוסרט בידי מי שהקדים את המצאת הקולנוע בכמאה שנה ונמצא על ידיה במקרה. שתי האמניות עוסקות בהיסטוריה הכואבת, המכוערת והאכזרית של אזור באוקינוס השקט, היסטוריה שנחשבה שנים רבות כל כך כהירואית, כשורת “גילויים” והישגים של אירופאים וכיום עוברת קריאה אינטנסיבית מחדש.
שורת טלסקופים בכניסה לביתן מזמנים את הצופים לחוש כמחפשים, כמגלים, אולי חלק מאותם שליחים, בוודאי בשם כתר אירופאי כזה או אחר,המוזכרים בשם הביתן – Emissaries . בכל עינית מתגלה דמות מאוריית או פולינזיית ויוצרות את התחושה שלא צפיה אינטלקטאלית מתתבוננת ישכאן אלא עינית של צלף צייד. פוטנציאל לאלימות. בסרט, כמו במציאות, האלימות מתממשת.
Curator Rhana Devenport
הרשמה לניוזלטר הפירסומי השבועי של “החלון” בנושאי אמנות, אירועים ותערוכות חדשות – www.smadarsheffi.com/?p=925 (הרישום נפרד מהרישום לבלוג )